Μονόπετρο

I do! Είναι η φράση που κάθε γυναίκα θέλει να φωνάξει ενώ ο καλός της, περνάει στο δάχτυλο της το πολυπόθητο μονόπετρο! Πως όμως έγινε το μονόπετρο σύμβολο της αιώνιας αγάπης;

Μονόπετρο ονομάζεται το δαχτυλίδι από χρυσό, λευκόχρυσο ή πλατίνα, που κοσμείται από κάποιο πολύτιμο λίθο, συνήθως διαμάντι. Φοριέται αρχικά στο αριστερό χέρι και αφού τελεστεί το μυστήριο του γάμου στο δεξί μαζί με τη βέρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, τα διαμάντια ήταν τα πετρωμένα δάκρυα των Θεών ενώ για τους Ρωμαίους κομμάτια αστεριών! Πολλά χρόνια αργότερα, το 1477, όταν ο Δούκας Maximillian της Αυστρίας προσέφερε στην αγαπημένη του Μαρία της Βουργουνδίας ένα μονόπετρο ως σύμβολο της αγάπης του, η φήμη του άρχισε να ανθίζει. Τα τελευταία 100 χρόνια όμως, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη πρόταση γάμου.

Το κόστος του δαχτυλιδιού θεωρούταν ότι συμβόλιζε το μέγεθος της αγάπης αυτού που το προσέφερε, ενώ ήταν η αντανάκλαση της οικονομικής του κατάστασης. Σε κάποιες χώρες το «έθιμο» της αγοράς ενός μονόπετρου απαιτεί το κόστος του, να είναι τέτοιο όσο ο μισθός 2 ή 3 μηνών του μελλοντικού συζύγου. Σίγουρα η αγορά ενός μονόπετρου απαιτεί αρκετά χρήματα, όμως ας μην ξεχνάμε πως λίγα είναι τα πράγματα που δε χάνουν την πραγματική τους αξία μέσα στα χρόνια.

Τι πρέπει όμως να προσέξει κανείς για τη σωστή επιλογή ενός μονόπετρου; Οι ειδικοί παραθέτουν τα “4C”, Colour ( χρώμα), Clarity (καθαρότητα της πέτρας), Cut (το κόψιμό της) και Carat (τα καράτια). Το χρώμα συνήθως κατηγοριοποιείται από «άχρωμο» ως «κίτρινο» ή «καφέ». Η καθαρότητα αφορά τα ψεγάδια κάθε πέτρας ενώ η ποιότητα της κοπής έχει σχέση με την ακρίβεια, τη συμμετρία και το φινίρισμα. Τα καράτια είναι η μονάδα μέτρησης κάθε πολύτιμου λίθου. Επίσης σημαντικό είναι να προσέξετε κατά την αγορά του, το κόσμημα να το συνοδεύει η πιστοποίηση γνησιότητας του.

Last but not least! Σε αυτό που ίσως πρέπει να δοθεί η μέγιστη σημασία είναι, εάν το δέσιμο της πέτρας με το δαχτυλίδι ανταποκρίνεται στο γούστο της κοπέλας που θα το φορέσει! Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι τα διαμάντια είναι παντοτινά….όπως παντοτινή είναι η αγάπη αυτού που θα το προσφέρει!

Μονόπετρα

 
Online Shopping στο FashionLike:
Γυναικεία κοσμήματα
Γυναικεία Δαχτυλίδια
Μονόπετρα

 

Advertisements